onsdag 14. september 2011

Snorre og Heimskringla

Bilde: Tegnet av Kristian Krohg

Heimskringla er antageligvis skrevet av høvdingen Snorre Sturlason.
Denne høvdingen er forfatteren til de mest sentrale bøkene i norrøn tid, nemlig Snorre-Edda og Heimskringla. Han var en mann som hadde kunnskap i både latin, teologi, lovene og norsk og islandsk historie. På grunn av så mye kunnskap, arbeidet  høvdingen seg opp til å bli Islandsk rikeste og mektigste mann. 


Verket Heimskringla er også kalt Norges Kongesager. Dette er en sammensetting av mange kongesagaer, som trolig er skrevet i år 1230, av enten Snorre Sturlason eller av kongene selv. Sagaen er opp i gjennom historien blitt til et storverk i den europeiske middelalderlitteraturen. Antageligvis så har tekstene vært igjennom mange omskrivinger som er ført til det resultat vi kan lese i dag. Navnet betyr "verdensringen", men likevel så har dette verket mest betydning for Norsk kunnskap til vikingtiden og tidlig middelalder.


            
Tegnet av Kristian Krohg


Forfatteren Snorre har først og fremst brukt Skaldekvader som kilder til informasjon. Han sier selv at de er svært troverdige kilder, for det første fordi de har endret seg lite i den muntlige tradisjonenen. Og for det andre fordi en skalde ikke kunne skryte eller overdrive særlig mye. Noe som fører til at de er svært troverdige kilder. Likevel har han diktet selv også, og det henviser til at han er mer en dikter enn en historiker. 

Mer informasjon finner du her:
http://no.wikipedia.org/wiki/Heimskringla


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar